Bulut Bilişim Mimarisi
Bulut sisteminden bahsederken, bu sistemi iki farklı bölüme ayırmak gerekir: ön yüz (front end) ve arka yüz (back end). Bu bölümler birbirlerine genellikle internet ağı üzerinden bağlanmaktadır. Ön yüz olarak değerlendirilen bölüm kullanıcı veya müşteri tarafından kullanılan taraftır. Arka yüz ise sistemin “bulut” denen kısmıdır.
Ön yüz, istemci bilgisayar (veya bilgisayar ağı) ve bulut sistemine erişmek için gerekli olan uygulamalardan oluşur. Tüm bulut bilişim sistemleri aynı kullanıcı ara birimine sahip değildir. Web tabanlı e-posta servisleri Firefox veya Internet Explorer gibi web tarayıcılarını kullanırlar. Bazı sistemler ise bulut ağına erişim sağlamak için kişiye ya da kuruma özel uygulamalarla karşımıza çıkar.
Sistemin arka yüzünde “bulut”u oluşturan çeşitli bilgisayarlar, sunucular ve veri depolama birimleri vardır. Teorik olarak, bir bulut bilişim sisteminde veri işleyicilerden video oyunlarına kadar hayal edebileceğiniz hemen her türlü bilgisayar programı bulunabilir. Genellikle, her uygulama kendi özel sunucusunda tutulur.
Merkezi bir sunucu, her şeyin sorunsuzca çalışmasını sağlamak için trafiği ve müşteri taleplerini sürekli izler. Bunu protokol denen bir dizi kurallar takip eder. Protokoller özel bir tür yazılım olan “katman”ları kullanır. Katmanlar ağa erişmiş bilgisayarların birbirleriyle iletişimini sağlamaktadır. Çoğu zaman sunucular tam performanslarını gösteremez. Bu boşa giden, kullanılmamış işlem gücü demektir. Ama bir sunucunun birden fazla sunucu gibi davranması sağlanabilir. Bu tekniğe de “sunucu sanallaştırma” denmektedir. Bireysel sunucuların yüksek verimle çalışmasını sağlayan sunucu sanallaştırma tekniği ile fiziksel makine ihtiyacını azaltmaktadır.
Bulut bilişim hizmetleri sunan ve çok sayıda müşterisi ve kullanıcısı olan bir şirketin oldukça büyük bir depolama alanına ihtiyacı vardır. Bulut bilişim sistemleri tüm müşterilerin bilgilerini tutabilmek için gereken depolama alanının en az iki katı bir depolama alanına gereksinim duyarlar. Bunun nedeni ise tıpkı bilgisayarlarda yaşadığımız gibi ara sıra bu cihazların da bozulmasıdır. Bir bulut bilişim sistemi müşterilerinin tüm bilgi ve verilerinin yedeğini oluşturmak ve bunları farklı bir depolama alanında da saklamak durumundadır. Yedekleme işlemi kaybedilen verilere tekrar erişebilmeye olanak sağlar.
Bu yazı gelisimegitim.com sitesindeki Bulut Bilişim Mimarisi adlı makaleden alınmıştır.