Bulut Bilişim Nedir, Nasıl Çalışır?
Bir şirkette yönetici iseniz, çalışanlara ihtiyaçlarını karşılayacak doğru donanımı ve yazılımı sağlamanız gerekir. Sadece birer bilgisayar vermeniz yeterli olmaz, donanımın yanı sıra gerekli yazılım lisanslarını da satın almanız gerekir. Ayrıca bu her yeni çalışan için tekrarlanmalıdır. Yatırım yapabilecek imkânınız olsa bile sürekli tekrarlayan bu ihtiyaçları karşılamak strese neden olabilir.
Artık böyle durumlar için yeni bir alternatifiniz var. Her bilgisayara yazılım paketi yüklemek yerine, yalnızca bir uygulamayı yüklemek tüm sorunları çözebilir. Bu uygulama ile çalışanlar ihtiyaç duyduğu programlara web tabanlı hizmetler vasıtasıyla ulaşabilirler. Microsoft Word gibi kelime işlemciden karmaşık veri analizi programlarına kadar her çeşit uygulamayı başka bir şirketin sahip olduğu bilgisayarlar çalıştırabilir. Bulut bilişim teknolojisi kısaca bu şekilde açıklanabilir. Bulut bilişim tüm bilgisayar endüstrisini değiştirebilecek bir adım da denebilir.
Bulut bilişim sisteminde, büyük bir iş yükü kayması vardır. Bir uygulamayı çalıştırmak için yerel bilgisayarlar artık bütün işleri yapmak zorunda değildir. Bulut sistemini oluşturan bilgisayar ağının bir çok ağır işlemi yerel bilgisayarların yerine yaptığı söylenebilir. Böylelikle kullanıcının ihtiyacı olan donanımsal ve yazılımsal gereklilikler azalır. Kullanıcının bilgisayarının tek yapması gereken bulut bilişim sisteminin ara yüz uygulamasını kullanmaktır. Bu uygulama genellikle basit bir web tarayıcı üzerinden çalışır. Geriye kalan bütün işi bulut sistemi halleder.
Aslına bakılırsa bulut bilişim hizmetlerini çoğumuz zaten kullanıyoruz. Hotmail, Yahoo Mail veya Gmail gibi web tabanlı e-posta hizmetlerinden birinde hesabınız var ise bulut bilişim tecrübeniz de var demektir. Bilgisayarınızda bir e-posta programı kullanmak yerine, web tabanlı bir e-posta hesabı ile bulut sistemine uzaktan erişim sağlayabilirsiniz.
Bu yazı gelisimegitim.com sitesindeki ”Bulut Bilişim Nedir, Nasıl Çalışır ? adlı makaleden alınmıştır.