Bulut Bilişim Uygulamaları
Bulut bilişim uygulamaları için neredeyse hiç bir sınır yoktur. Doğru katman ile birlikte, bir bulut bilişim sistemi normal bilgisayarların çalıştırabildiği tüm programları çalıştırabilir. Basit bir kelime işlemciden bir şirket için özel olarak tasarlanmış bilgisayar programlarına kadar her şey bulut bilişim sistemi üzerinden kullanılabilmektedir.
Neden başka bir bilgisayar sistemine güvenip onu programlarımızı çalıştırmak ya da verilerimizi depolamak için kullanalım diye düşünebilirsiniz. Bunun için bir takım sebepler sıralayabiliriz:
· Bulut sistemi ile kullanıcılar uygulamalarına ve verilerine her yerden erişebilirler. Bunu yapmak için herhangi bir bilgisayarı kullanabilirler. İşlenen veriler şirketin yerel birimleri de dâhil olmak üzere hiç bir kullanıcının bilgisayarı üzerinde saklanmaz.
· Bulut sistemler üzerinde çalışırken kullanıcı taraflı güçlü sistemlere ihtiyaç yoktur. Teknik olarak işlerin çoğunu buluttaki sunucular üstlenir. Böylece donanım maliyetleri önemli ölçüde düşmektedir.
· Bulut bilişim sistemleri yazılımsal olarak da pek çok kolaylık sağlamaktadırlar. Bir şirketteki tüm bilgisayarlara gerekli tüm yazılımları yüklemek ve bunların güncelliğini sağlamak çok zor olacaktır. Bulut sistemi bunu bizim yerimize yapacaktır.
· Sunucu ve dijital depolama birimleri fiziksel bir alana ihtiyaç duymaktadırlar. Bunun şirket bünyesinde ya da başka bir yerde sağlanması gerekir. Bulut sistemleri bu fiziksel alan ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Donanımsal gereklilikler büyük ölçüde ortadan kalkacağı için destek ihtiyacı azalacak ve buna bağlı maliyetler de düşecektir.
· Şebeke sistemi (grid computing) olarak adlandırılan teknolojiyle bir ağ üzerindeki tüm bilgisayarlar etkin bir biçimde kullanılarak, yıllar sürebilecek işlemler kısa süreler içerisinde tamamlanabilir.
Bu yazı gelisimegitim.com sitesindeki Bulut Bilişim Uygulamaları adlı makaleden alınmıştır.